Seminar RSCL 2 iunie 2016

Seminar RSCL 2 iunie 2016

Pe data de 02 iunie 2016 Asocia╚Ťia Rom├óna de Dreptul Construc╚Ťiilor ├«mpreuna cu Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti au organizat seminarul ÔÇŁCerin╚Ťele Beneficiarului ├«n contractele de lucr─âri pentru infrastructura de transportÔÇŁ.

Seminarul i-a avut ca speakeri pe 3 dintre membrii Asocia╚Ťiei, respectiv Florin Niculescu, singurul rom├ón care a ob╚Ťinut calitatea de Adjudec─âtor acreditat FIDIC, consultant/inginer constructor ├«n domeniul preg─âtirii ╚Öi contract─ârii proiectelor de infrastructur─â, precum ╚Öi ├«n domeniul implement─ârii tehnice ╚Öi a aspectelor contractuale ale acestora, inclusiv rezolvarea disputelor, Irina Mitrofan, avocat cu o vast─â experien╚Ť─â ├«n litigii din domeniul construc╚Ťiilor ╚Öi Marius B├órl─âdeanu avocat, specializat ├«n consultan╚Ť─â privind proiecte de construc╚Ťii civile, industriale ╚Öi infrastructur─â.

Dezbaterea, care a reunit speciali╚Öti din domeniu (avoca╚Ťi, ingineri consultan╚Ťi, practicieni), s-a axat pe identificarea problemelor care apar in utilizarea FIDIC ├«n Contractele de lucr─âri pentru infrastructur─â, cauzele care stau la baza acestor probleme, precum ╚Öi propunerea unor posibile solu╚Ťii de rezolvare a lor ╚Öi identificarea etapelor de parcurs pentru implementarea acestora.

Participan╚Ťii au avut posibilitatea s─â afle care sunt diferen╚Ťele dintre FIDIC Ro╚Öu ╚Öi FIDIC Galben, c├ónd ╚Öi cum ar trebui utilizate aceste tipuri de Contracte, specifica╚Ťii privind clauze contractuale, impedimentele legislative, interpretarea eronat─â ╚Öi restrictiv─â a actelor normative, nout─â╚Ťile aduse de noul pachet legislativ privind achizi╚Ťiile publice cu impact ├«n domeniul construc╚Ťiilor, dar ╚Öi aspecte juridice ├«nt├ólnite ├«n practic─â.

├Än prezent exist─â o tendin╚Ť─â clara de a utiliza Condi╚Ťiile de Contract FIDIC Galben in proiectele de infrastructur─â de transport, constat├óndu-se, contrar a╚Ötept─ârilor ini╚Ťiale, un mare num─âr de dispute. Multe din acestea sunt legate de calitatea informa╚Ťiilor incluse in Documenta╚Ťia de Atribuire, cu prec─âdere ├«n Cerin╚Ťele Beneficiarului, ╚Öi vizeaz─â, ├«n general, datele legate de natura terenului, date care devin cunoscute numai dup─â ├«nceperea lucr─ârilor.

Prezent─ârile au detaliat cauzele tehnice care genereaz─â probleme in implementarea ulterioar─â a contractelor de lucr─âri, incluz├ónd termeni ai acordurilor de finan╚Ťare/ ├«mprumut, constr├óngeri cauzate de timpul avut la dispozi╚Ťie pentru preg─âtirea Documenta╚Ťiilor de Atribuire ╚Öi de ordin financiar, dar si legate de strategia de preg─âtire a proiectelor.

De asemenea, au fost dezb─âtute ╚Öi o serie de aspecte ├«nt├ólnite ├«n practic─â judiciar─â cu referire la Sub-clauza 4.10 ╚Öi Sub-clauza 4.12, pozi╚Ťiile adoptate de diferite instan╚Ťe de judecat─â ╚Öi principii de interpretare a contractelor de lucr─âri.

Dezbaterile au condus la concluzia c─â este necesar─â o interven╚Ťie asupra legisla╚Ťiei din domeniu ├«n vigoare azi, ├«n special a condi╚Ťiilor care s─â permit─â o asumare a responsabilit─â╚Ťii, o schimbare a mentalit─â╚Ťii autorit─â╚Ťilor contractante, clarificarea unor prevederi legale, cum ar fi cele din Legea 500/2002 privind finan╚Ťele publice, av├ónd ├«n vedere c─â exist─â reglement─âri care nu au coresponden╚Ť─â ╚Öi ├«n aplicare, precum angajarea de fonduri pentru studii detaliate de teren ╚Öi proiectare, necesitatea de a asigura informa╚Ťii detaliate despre ╚śantier, problemele de acces a ofertan╚Ťilor pe terenul lucr─ârilor pentru efectuarea de studii, problema timpului ╚Öi a costurilor ridicate.

╚śi ├«n ceea ce prive╚Öte noul pachet legislativ privind achizi╚Ťiile publice, ├«n special a Legii privind achizi╚Ťiile sectoriale, s-au identificat c├óteva modific─âri necesare, ├«mbun─ât─â╚Ťiri ce ar putea fi aduse prin legisla╚Ťia secundar─â, cum ar fi: definirea unor termeni utiliza╚Ťi ├«n curpinsul legii sau reglementarea situa╚Ťiilor care justific─â necesitatea strict─â a achizion─ârii de noi servicii/lucr─âri.

Ne-am bucurat sa vedem un ridicat interes din partea practicienilor din domeniul dreptului constructiilor si speram  sa-i reintalnim pe toti la evenimentele noastre viitoare.

Echipa RSCL

seminar 2 iunie_2 seminar 2 iunie_3 seminar 2 iunie_4 seminar 2 iunie_5 seminar 2 iunie_6 seminar 2 iunie_8 seminar 2 iunie_11 seminar 2 iunie_13 seminar 2 iunie_14 seminar_selectie_final

0 Comments

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicat─â.

*