Dezbaterea asupra armonizarii standardelor europene in cadrul Conferintei anuale ESCL

Dezbaterea asupra armonizarii standardelor europene in cadrul Conferintei anuale ESCL
Conferinta anuala a Asociatiei Europene de Dreptul Constructiilor  ne-a oferit sansa dezbaterii unei teme de interes pentru industria constructiilor, aceea a respectarii legislatiei privind calitatea lucrarilor si/sau produselor pentru constructii in spatiul European.
Astfel s-a ridicat problema aplicarii legislatiei europene, in diverse jurisdictii si provocarile viitoare din perspectiva incercarii armonizarii atat a procedurilor, dar mai ales a standardelor in constructii.
Partea cea mai interesanta parte a dezbaterii a fost comparatia intre diferitele evolutii legislative in tarile membre ale U.E.
Astfel, putem distinge intre tari care au ales metode mai liberale, precum Austria, unde s-a decis simplificarea procedurilor si solicitarea avizarii doar a planurilor, verificarea si avizarea proiectarii cladirilor trecand in sarcina specialistilor din domeniul privat si tari mai birocratice precum Islanda, unde pentru constructia unei case sunt necesare mai mult de 20 de avize sau chiar Marea Britanie, care solicita un avizarea planurilor urbanistice cat si a proiectului tehnic al cladirii.
Sistemele care nu se bazeaza pe o avizare a proiectului au fost nevoite a impune un control mai atent in faza de urmarire a executiei lucrarilor si implicit au sustinut o armonizare a standardelor pentru a oferi instrumente utile specialistilor implicate in acest proces, motiv pentru care s-au elaborat ghiduri si s-au realizat activitati de control a executiei, acesta fiind si modelul austriac.

0 Comments

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicat─â.

*