Viorel POPA

Viorel POPA

Prof. dr. Viorel Popa este decan al Facult─â╚Ťii de Construc╚Ťii din cadrul Universit─â╚Ťii Tehnice de Construc╚Ťii Bucure╚Öti (UTCB), membru al Departamentului de beton armat UTCB din anul 1999. Activitatea sa profesional─â s-a axat ├«n principal pe atenuarea impactului social ╚Öi economic al cutremurului, prin reducerea vulnerabilit─â╚Ťii cl─âdirilor.┬áEste expert tehnic autorizat ╚Öi verificator de proiectare de c─âtre Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice din Rom├ónia ╚Öi membru al Comitetului Na╚Ťional pentru Inginerie seismic─â din Rom├ónia.

A de╚Ťinut func╚Ťiile de cercet─âtor (2002-2008), ╚Öef de divizie (2008-2009) ╚Öi director (2009-2010) la Centrul Na╚Ťional pentru Reducerea Riscului Seismic, agen╚Ťia de implementare a proiectului rom├óno – japonez de cooperare tehnic─â pentru riscul seismic reducere.┬áPrincipala sa activitate in cadrul acestei agentii este de a coordona, ├«mpreun─â cu exper╚Ťii japonezi, stabilirea testelor de laborator structurale ╚Öi a programelor de testare structurale ├«n cadrul proiectului.

Dl. Popa a de╚Ťinut calitatea de secretar al comisiei de elaborare a Codului rom├ón de proiectare seismic─â, P100.┬á┬á├Än anul 2008, el a fost coordonator al comisiei de elaborare a Anexei Na╚Ťionale a Standardului European EN1998-1.┬áDin 2010 p├ón─â ├«n 2013, a fost coordonator al comisiei de elaborare a noii edi╚Ťii a Codului de proiectare seismic─â.

Este un membru activ al Platformei Internationale UNCESCO pentru reducerea dezastrelor ├«n caz de cutremur, o platform─â de cercetare, formare ╚Öi educa╚Ťie ├«n domeniul seismologiei ╚Öi ingineriei seismice.

┬á├Än 2012, dl Popa a co-fondat www.encipedia.org, un site web de informare ╚Öi de interac╚Ťiune pentru inginerii structurale care are ├«n prezent mai mult de 4000 de membri din Rom├ónia.